Zakaj gravitacija potuje hitreje od svetlobe in kako izmerimo njeno hitrost?

Eno izmed najbolj perečih vprašanj moderne znanosti je ugotoviti kako hitro potuje gravitacija. To pa predvsem zaradi tega, ker se glede na moderno znanost nič ne more gibati hitreje kot svetloba. Seveda ni nujno, da to drži, saj se mora gravitacija gibati hitreje od svetlobe, če hočemo dokazati, da so novejši znanstveni modeli črnih lukenj točni.

Preberite več: Hitrost gravitacije

Z ekstrapolacijo v preteklost sta ameriška genetika prišla do točke nič oz. do točke, ko se je življenje začelo – približno med 9,7 in 7,5 milijarde let nazaj.

Z evolucijo življenja na Zemlji se je eksponentno večala tudi njegova kompleksnost, približno s tako stopnjo kot raste število tranzistorjev na integriranem vezju po znanem Moorovem zakonu, piše MIT Technology Review.

Preberite več: Življenje bi se lahko začelo milijarde let pred nastankom Zemlje

asteroid
Asteroid Apophis so prvič opazili leta 2004, znanstveniki pa so napovedali, da bi lahko v Zemljo trčil leta 2036.

Vse oči so uprte v vesolje, saj se Zemlji približuje asteroid Apophis, ki meri v širino več kot 300 metrov. Po mnenju znanstvenikov obstaja verjetnost, da asteroid trči v Zemljo, piše Russia Today. Včeraj je bil asteroid Apophis oddaljen 14 milijonov kilometrov, ta razdalja pa za zdaj še ne zbuja skrbi. Približevanje asteroida Zemlji pa je odkrila vesoljska kamera Slooh.

Preberite več: Zemlji se približuje velikanski asteroid Apophis

There are four planets circling the HR8799, a star 128 light years away from our own planet. Now, for the first time, astronomers working in a group called Project 1640 have unveiled a new method of  ”remote reconaissance” that enables them to understand more about what those planets are like, marking a first for any other solar system. The astronomers’ findings have been published in Astrophysical Review.

Preberite več: Astronomers Conduct Reconnaissance Of Another Solar System

thumb exoplanetRaziskovalci ameriške univerze Yale so odkrili planet, dvakrat večji od Zemlje, ki je prekrit z diamanti in grafitom.

Kot je pojasnil raziskovalec na univerzi Nikku Madhusudhan, je površina planeta, ki so ga poimenovali 55 Cancri e, najverjetneje večinoma prekrita z grafitom in diamanti, poročajo tuje tiskovne agencije. "To je naš prvi pogled na skalnat svet planeta, katerega sestava se pošteno razlikuje od Zemljine," je povedal Madhusudhan.

Preberite več: Odkrili nov planet z diamanti, ki je dvakrat večji od Zemlje

Oglasi in sponzorji