Redno srečanje ad Polaris

Predavanje Jernej Švajger: Kozmična simfonija

Predavanje bo v petek 17. 4. 2015 ob 17. uri v prostorih Gimnazije na Ravnah (računalniška učilnica). Zberemo se pet minut prej pred gimnazijo

Razmišljujočim o vesolju je prispodobe vedno ponudila glasba. Še danes iščemo v uglajenem plesu nebesnih teles in rogoviljenju subatomskih delcev, pravo pesem narave.

S teorijo strun je v vesolju zavel veter sprememb. Standardni model pojmuje elementarne gradnike vesolja kot točkaste delce, vendar standardni model ne more biti končna teorija, ker ne vključuje gravitacije. Teorija strun pa nam ponuja, resnično enotno teorijo, saj vsa snov in vse sile izhajajo iz  ene temeljne sestavine: nihajoče strune.

Predstavljena bo zgodovina nastanka teorije strun, kako ena sama vrsta strune ustvari veliko raznovrstnih delcev. Videli bomo, da so tri prostorske in ena časovna dimenzija iz našega vsakdanjega sveta premalo za teorijo strun in kako so videti zvite dimenzije. Poskušali bomo odgovoriti na vprašanje ali teorija strun drži in pogledali bomo kaj je potrebno za njeno eksperimentalno potrditev.

Vljudno vabljeni!