Lunin mrk 21. 01. 2019

Jan 28 2019

Opazovanje popolnega Luninega mrka 21. 01. 2019

Mrk se je dogajal v zgodnjih jutranjih urah, ob 4:34 je Luna vstopila v Zemljino senco, 5:41 je bil začetek popolnega mrka s koncem ob 6:43, 7:42 je Luna zašla.

Z člani društva smo bili dogovorjeni nekaj pred četrto uro zjutraj, z namenom opazovanja in fotografiranja mrka. Nebo je prekrival nepropusten sloj nizke oblačnosti, takoj je bilo jasno, da Lunin mrk iz Raven in Prevalj ne bo viden. Poklical sem tudi našega člana Martina, ki je mrk opazoval pri Slovenj Gradcu. Dejal je, da tudi od tam ni viden zaradi oblačnosti. Zaključili smo, da Lunin mrk danes ne bo viden.

Je pa bila polemika, če bi se šlo višje, bi od tam bil viden?

Med vožnjo proti domu mi ni dalo miru, sklenil sem, da se zapeljem na Kope. Upal sem, da nebo res prekriva le megla in nizka oblačnost. Ko sem prispel, je tam tudi bilo megleno, ampak skozi meglo sem uzrl veličasten prizor, kar nekaj površine Lune je bilo že prekrite z Zemljino senco. Hitro sem pogledal za primeren prostor kamor bi postavil opremo.

Hitel sem s postavljanjem, da ujamem najzanimivejši del, Luna naj bi se krvavo obarvala, in zaradi bližine Zemlji: 357.353 km, bi bila navidezno za okoli 10% večja. Postavil sem Takahashi Mewlon 210 in digitalni fotoaparat Canon 700D s 300 mm objektivom. Z omenjenim fotoaparatom sem naredil vse fotografije, tudi skozi teleskop.

Takoj, ko sem postavil opremo sem začel s fotografiranjem. Veter je razpihoval meglo čez hrib, tako se je Luna na trenutke pokazala v vsej svoji lepoti, na trenutke pa je bila komaj ali pa sploh nevidna. Zato so nekatere fotografije zabrisane in nejasne. Ko je bila Luna v senci, je bila potrebna tudi po petnajst sekundna ekspozicija, pa tudi več.  Zares težki pogoji za opazovanje in fotografiranje, poleg tega je bilo še minus 9 stopinj celzija.

Ampak splačalo se je, mnogi zaradi oblačnosti niso mogli videti tega naravnega spektakla, je meni v zelo zahtevnih pogojih uspelo narediti nekaj fotografij.

Avtor besedila in fotografij: Jernej Švajger