Astronomski večer na Šentanelu

Avg 28 2015

V okviru Jesenskih srečanj na Prevaljah bomo v soboto, 5.9.2015 na Šentanelu nad Prevaljami, organizirali tradicionalni 8. ASTRONOMSKI VEČER.

Šentanel – športno igrišče pri kapelici - ASTRONOMSKI VEČER

Program:

19.00 – postavljanje opreme, svetovanje...

20.00 - predavanje doc. dr. Roberta Repnika: " Kaj nam svetloba pove o vesolju?"

21.00 – astronomsko opazovanje

Opazovanje planetov (Saturn, Merkur) in objektov temnega neba: kopice, meglice, galaksije….

Predstavitev trenutno vidnih ozvezdij ter orientacije s pomočjo ozvezdij.

Če imate daljnogled ali lastno astronomsko opremo, jo prinesite. Več nas bo, bolj bo zanimivo.

Povzetek predavanja:
Svetloba oziroma elektromagnetno valovanje potuje skozi prazen prostor v vesolju s svetlobno hitrostjo, "v živo" torej gledamo v preteklost. Ljudje lahko opazujemo objekte, ki oddajajo lastno svetlobo, in objekte, od katerih se svetloba odbija. Pri opazovanju nebesnih teles ima človek več omejitev: z očmi vidi le vidno svetlobo, jakost svetlobe je pri opazovanju večine astronomskih pojavov (pre)majhna za naše oči in do zemeljskega površja ne prodre svetloba vseh valovnih dolžin ter seveda same pogoje opazovanj (npr. svetlobna onesnaženost). Pomagamo si s teleskopi, nekateri so celo v orbitah nad zemeljsko atmosfero, mnogi zmorejo preiskovati vesolje v valovnih dolžinah izven območja vidne svetlobe. V predavanju bomo predstavili tipične vrste teleskopov in kaj se da z njimi videti oziroma fotografirati s površja Zemlje ter tudi takšne, ki kot sateliti "opazujejo" globine vesolja. Izpostavili bomo, zakaj so pomembna astronomska opazovanja v vseh valovnih dolžinah svetlobe.

Predavanje bo tudi v slabem vremenu.

Kje je športno igrišče pri kapelici?

Koordinate: +46°34'32.89", +14°52'32.18"

Google maps: povezava