Opazovanje prehoda Venere preko Sonca

Jun 01 2012

6. junija 2012 se bo zgodil drugi prehod Venere preko Sončeve ploskve v zadnjih 8 letih. Prehod se bo začel v torek, 5. 6. 2012, ob 22:03 UT in končal naslednji dan ob 4:56 UT, kar je 6.6.2012 ob 00:03 do 6:56 po našem poletnem času. Cikli prehoda Venere si sledijo v intervalih 8 let + 121,5 let + 8 let + 105,5 let, kar pomeni, da danes živeči Zemljani naslednjega prehoda ne bomo dočakali.

Nekateri smo imeli srečo, da smo ga lahko opazovali 8.junija 2004. Naslednji pa bo spet 10.decembra 2117!

Ker je to zadnja priložnost, se bomo zbrali ob 5.30 na parkirišču trgovine LIDL v Dobji vasi na Ravnah, kjer bomo postavili teleskope seveda opremljene z ZAŠČITNO FOLIJO! saj nas le kratek pogled v sonce skozi teleskop zagotovo oslepi! Prav tako prinesite zaščitna očala, ki so namenjena za posto opazovanje sonca, da boste lahko tudi s prostimi očmi videli Venero kot črno piko, ki drsi preko Sončeve ploskve. Opazovanje bomo izvedli tudi s posebnim teleskopm v H-alfa svetlobi, kjer se vidijo tudi morebitni izbruhi na soncu.

Vabljeni!