Odkrili nov planet z diamanti, ki je dvakrat večji od Zemlje

Okt 16 2012

thumb exoplanetRaziskovalci ameriške univerze Yale so odkrili planet, dvakrat večji od Zemlje, ki je prekrit z diamanti in grafitom.

Kot je pojasnil raziskovalec na univerzi Nikku Madhusudhan, je površina planeta, ki so ga poimenovali 55 Cancri e, najverjetneje večinoma prekrita z grafitom in diamanti, poročajo tuje tiskovne agencije. "To je naš prvi pogled na skalnat svet planeta, katerega sestava se pošteno razlikuje od Zemljine," je povedal Madhusudhan.

Planet naj bi bil osemkrat težji od Zemlje, njegova kemijska sestava je izjemno bogata z ogljikom, iz katerega so diamanti, pa tudi z železom, silicijevim karbidom in s silikati.

Sicer pa bodo morali "iskalci zakladov" nekoliko odložiti načrte, saj znaša temperatura na planetu kakih 2150 stopinj Celzija, poleg tega pa je od Zemlje oddaljen kar 40 svetlobnih let. Diamantni planeti so bili sicer odkriti že pred tem, tokrat pa smo prvič priča primeru, kjer tak planet kroži okoli soncu podobne zvezde.

exoplanet